champagne rochet-Bocart

Rochet-Bocart

Vaudemange, Premier Cru

Femme du vin

Sinds 2015 zwaai Mathilde de scepter van champagnehuis Rochet-Bocart, en dat is best bijzonder! Het is namelijk zeker niet vanzelfsprekend dat een vrouw van deze leeftijd een bedrijf als dit in haar eentje draait. Op de 6 hectare grond rond Vaudemange en Verzy doet Mathilde nagenoeg alles zelf, dus ook al het landwerk op de tractor. Dat leidt naar eigen zeggen best nog wel eens tot scheve gezichten van passanten. Desalniettemin is ze een onafhankelijke wijnmaakster die nastreeft op biologische en zeer gepassioneerde wijze Champagnes te maken. Dat laatste zie je des te meer als ze een rondleiding geeft en vertelt over haar visie en idealen.

Terroir chapmpagne

Het liefst laat Mathilde alle smaak over aan het Terroir. Een waarom zou ze ook niet. Met 5 hectare aan Chardonnay druiven op de kalkrijke grond van Vaudemange heeft ze qua terroir een behoorlijk troef in handen. Chardonnay doet het uitermate goed op deze premier cru grond en het is niet zonder reden dat grote namen als Krug hier graag hun druiven en sappen komen halen. Datzelfde kun je zeggen over de 1 hectare aan Pinot Noir die voornamelijk uit de omgeving van Verzy komt (grand cru). De invloed van smaken van buitenaf wordt dan ook zoveel mogelijk gemeden. Mathilde gaat ervoor om in de toekomst haar monocepages niet alleen Millésime te maken, maar ook parcellair waarbij de druiven in een champagne niet alleen allemaal hetzelfde soort zijn, maar ook in hetzelfde jaar worden geplukt van hetzelfde stukje wijngaard.

fermentation malolactique

De eerste gisting van de nog stille wijn geschied hier in stalen vaten. Geen eikenhout in de kelders van Rochet-Bocart om de smaak zo puur mogelijk te houden. De malolactische fermentatie wordt door Mathilde sinds 2015 overgeslagen. Tijdens deze fermentatie worden de appelzuren bacterieel worden omgezet naar melkzuren die zachter zijn. Deze appelzuren zijn in Mathildes’ ogen essentieel voor de kwaliteit van de Champagnes en moeten dus bewaard blijven. De complexiteit en soms zelfs nootachtige smaak die dit proces ook met zich mee brengt wordt in dit wijnhuis bereikt door extra lange rijping op de fles. We komen hier geen flessen tegen die minder dan 3 jaar hebben gerijpt in de koele kelders van Vaudemange en voor de Millésime in onze webshop geldt zelfs dat hij 13 jaar op de planken van de kelder heeft mogen rusten. De combinatie van frisse zuren met de nodige complexiteit maken deze Champagne uniek en zeer de moeite waard!

De Champgne

Authentieke en unieke champagne van 100% Chardonnay uit Vaudemange

Geur: Fris, citrus, groene Appel
Smaak: Groene appel, Brioche, perzik, peer

Heerlijke vintage Champagne Gemaakt van 100% Chardonnay

Geur: Brioche, Amandel, Steenvruchten
Smaak: Perzik, abrikoos, amandel, hazelnoot, brioche en een hint groene appel

Rijke Complexe Blanc de Noirs van 100% pinot Noir.

Geur: rood fruit, appel, deeg
Smaak: droog, mooie structuur, rood fruit en brioche