gaiffe-Brun

Champagnehuis GAIFFE-BRUN heeft met David Hentzien een zeer bevlogen wijnmaker in huis. Bij een bezoek aan zijn kelders spat de energie en het enthousiasme eraf en vertelt hij honderduit over hoe zijn Champagnes tot stand komen en waarom hij werkt zoals hij werkt. De bevlogenheid gaat hand in hand met filosofie, wetenschap en nieuwsgierigheid naar processen die rijping van wijn kunnen beïnvloeden. Alles op de grond van GAIFFE-BRUN gebeurt op een biologische wijze. Op zijn 3 hectare wijngrond in Avenay Val D’or (premier cru) komen er al 30 jaar geen pesticiden en bestrijdingsmiddelen aan te pas. David is de enige werknemer en doet dan ook alles zelf en handmatig. Van het plukken van de druiven, tot persen, het draaien van de flessen in de rekken tot de “dégorgement”. De natuurlijke manier van Champagne maken zie je ook terug in zijn “liqueur D’expedition” die voor alle lijnen “zéro dosage” is (er zit geen suiker in). Dit maakt de Champagnes automatisch “Brut Nature”. De dosis sulfiet wordt uiteindelijk zo laag mogelijk gehouden.

wetenschap

Jarenlange ervaring en het overdragen van kennis binnen het familiebedrijf van David Hentzien maakt dat er voor iedere Champagnelijn een aparte verhouding is in rijping op hout en émaille of ceramiek (de rosé). De tijd “sur lattes” is in die rijping voor elk type verschillend. Gedurende de eerste gisting op hout, emaille of ceramiek maakt David gebruik van sonificatie. Wetenschap laat zien dat het gebruik van geluidsgolven tijdens de gisting ervoor zorgt dat de gistcellen sneller knappen en smaak, complexiteit en karakter geven aan de wijn. Om dit te bewerkstelligen speelt men bij GAIFFE-BRUN gedurende deze gehele periode rustige klassieke muziek.

Experimenteel


Bij GAIFFE-BRUN zoekt men graag naar nieuwe manieren om wijnen te rijpen en nieuwe invloeden en smaken te ontdekken. De schitterende fles hiernaast is daar getuige van. Na de normale processen in de kelders van Avenay Val D’or gaan deze flessen nog voor 1 jaar op 60 meter diepte de Atlantische oceaan in. Druk, temperatuur, beweging van water en een spectrum van blauw licht hebben daar hun invoed op de rijping van de Champagne. De zouten, en kalk in het zeewater oefenen hun invloed uit op het uiterlijk van de flessen die stuk voor stuk uniek en natuurlijk zijn.

De oplage van deze unieke wijn is slechts 200 flessen per jaar en zeer gewild. Wij hebben bij Chateau Somers alleen voor persoonlijk geluk een flesje weten te bemachtigen en zullen uiteraard onze ervaringen met jullie delen.